Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS) ove godine, po drugi put, organizira „Sajam karijera HBŽ“. Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu podrijetlom iz općina Hercegbosanske županije, a u cilju osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama, Zagrebački klub livanjskih studenata pokrenuo je prošle godine projekt „Sajam karijera HBŽ“. Ideja projekta je upoznati maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije sa mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i sa načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta. Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante sa područja HBŽ, zaključili smo da je jedan od glavnih problema neznanje, nepripremljenost na tip ispita, te strah od same državne mature.

Smatramo da će izrazito dobar efekt na odluku maturanata o izboru Sveučilišta, kao i na princip pripreme za državnu maturu, imati održavanje Sajma karijera HBŽ, budući da imamo u planu pokazati mladim budućim kolegama da su i stariji studenti iz njihovih sredina uspjeli upisati te uspješno završavaju te fakultete. Dakle, cilj nam je dovesti studente koji će predstavljati svoje fakultete na Sajmu karijera HBŽ, što iz HBŽ, što iz ostalih krajeva BiH i Hrvatske, kako bi potaknuli maturante na polaganje te upis fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu.

Prošlogodišnjim projektom smo izrazito zadovoljni, a polučili smo i određeni uspjeh u vidu većeg broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu iz naše Županije.

„Sajam karijera HBŽ“ ove godine održat će se 6. ožujka od 12:00 h u dvorani Srednje ekonomske škole u Livnu.Svaki fakultet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, imat će svoj štand na kojem će moći predstaviti svoj fakultet, podijeliti materijale i brošure, te podijeliti svoje iskustvo sa svim maturantima naše županije. Uz sami Sajam, usubotu, 07. ožujka, održat će se prezentacija i simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno, od 8:00 h. Pokušat ćemo maturantima što bolje približiti pristup ispitu državne mature, te ovim putem pozivamo sve maturante da se pridruže i provjere svoje znanje prije prave državne mature.
Projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo prosvjete, kulture i sporta HBŽ, Općina Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), caffe bar Space Livno, club Roko Zagreb, Eko etno ranč Lištanac, Restoran Panorama Pavić, Piterija Ivo Zagreb, FMGG Gorica Livno te Tiskara Periša.

preuzeto sa službene stranice Zagrebačkog kluba livanjskih studenata