Posljednjih dana Split je ponovo bio mjesto okupljanja vrhunskih glazbenika. U petak i subotu održana je 19. ”Cro Patria”, manifestacija koja je do sad okupila više od 100 skladatelja, 100 zborova i 80 pjesnika iz čitave Europe i šire. Odabrana je najbolja nova zborska skladba (B. Juračić), održano nekoliko seminara za zborovođe (A. Radočaj Jerković, J. Ostojić, A. Čopi) i natjecanje zborova u nekoliko kategorija.

Među osam prijavljenih zborova sudjelovala su čak dva mlada livanjska zbora; Mješoviti zbor Gimnazije Livno i Dječji zbor OGŠ Franjo S. Vilhar, oba pod ravnanjem prof. Katarine Džeko. Predstavili su se opsežnim programom koji je uključivao skladbe F. Mendelssohn-Bartholdyja, L. Marenzia, S. Kalmera, W. Geißlera, I. J. Skendera, G. Sučića i W. A. Mozarta a izveli su i tradicijske napjeve iz Engleske, Amerike i Bosne (obrada D. Filipović ).

Međunarodni stručni žiri predvođen slovenskim skladateljem i dirigentom Ambrožom Čopijem proglasio je slovenski… zbor Obala Koper apsolutnim pobjednikom a njihovog dirigenta Sebastjana Vrhovnika najboljim dirigentom natjecanja. Posebno su se izdvojili i zbor Dominanta iz Poljske (zlatna i srebrna diploma, te zbor Umjetničke akademije u Splitu (srebrna diploma). U tom sjajnom društvu hrabro su se držali i naši gimnazijalci i otpjevali za brončanu diplomu. Zadovoljni su bili i učenici glazbene škole, koji su dobili posebno priznanje kao jedini prijavljeni dječji zbor.

Osamdeset livanjskih slavuja, koje su na putu pratili profesori Mladen Jelović, Jelena Mandić i Dinko Periša, dobili su tako priliku još jednom ući u svijet vrhunske zborske glazbe. Vjerujemo da će dojmovi koje su sa sobom ponijeli usmjeriti njihov rad u budućnosti kako bi još više obogatili sredinu u kojoj žive, a ovakva vrijedna iskustva nastavljat će skupljati i idućih mjeseci na novim natjecanjima i koncertima.
relaxlivno.com