Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS), kao jedna od najaktivnijih udruga mladih na području županije, ove godine, po treći put, organizira „Sajam karijera HBŽ“. Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu podrijetlom iz općina Hercegbosanske županije, a u cilju osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama, Zagrebački klub livanjskih studenata pokrenuo je projekt „Sajam karijera HBŽ“. Ideja projekta je upoznati maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije sa mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i sa načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta. Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante sa područja HBŽ, zaključili smo da je jedan od glavnih problema neznanje, nepripremljenost na tip ispita, te strah od same državne mature.

Prošlogidišnje izdanje Sajma karijera polučilo je velike uspjehe, kako sam Sajam, tako i probna državna matura, koju je pisalo preko 80 učenika. Rezultati se vide i u broju upisanih brucoša, gdje je u samo dvije godine održavanja Sajma, došlo do rasta broja onih koji su za grad svog studiranja odabrali baš Zagreb, tako da se u ak.god 2015/2016 došlo do broja od preko 30 upisanih studenata iz HBŽ.

„Sajam karijera HBŽ“ ove godine održat će se 8. travnja od 12:00 h u dvorani Narodnog Sveučilišta u Livnu, gdje će biti upriličeno svečano otvaranje, i prezentacije vezane za ZKLS,… državnu maturu, te smještaj i prehranu. Od 13:00 h selimo se u dvoranu Srednje ekonomske škole u Livnu. Svaki fakultet  sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, imat će svoj štand na kojem će moći predstaviti svoj fakultet, podijeliti materijale i brošure, te podijeliti svoje iskustvo sa svim maturantima naše županije.

Uz sami Sajam, u subotu, 09. travnja, održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno, od 9:00 h. Pokušat ćemo maturantima što bolje približiti pristup ispitu državne mature, te ovim putem pozivamo sve maturante da se pridruže i provjere svoje znanje prije prave državne mature.
Projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo prosvjete, kulture i sporta HBŽ, Općina Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu,  caffe bar Moulin Rouge, club Babaloo, eco-selo Grabovica, club Roko Zagreb, Hotel Park, Planinarsko društvo Cincar, Metropolis, Piterija Ivo Zagreb, FMGG Gorica Livno  te Tiskara Periša.

FB stranica sajma: https://www.facebook.com/ZKLSov-Sajam-Karijera-HB%C5%BD-1447539675480785/

FB događaj : https://www.facebook.com/events/1552419835050412/

U prilogu šaljemo plakat ovogodišnjeg Sajma Karijera u pdf obliku.

Lijep pozdrav

Stipe Mišković

Predsjednik Zagrebačkog kluba livanjskih studenata