Ochsenhausen je već nekoliko godina drugi dom Mješovitom zboru Gimnazije Livno. Kao jedan od partnerskih zborova Državne glazbene akademije u Baden- Wurttenberga, svakog ljeta su pozvani biti dio interregionalnog festivalskog zbora mladih C.H.O.I.R. koji se tamo okuplja već 21 godinu.
Od 5. do 15. kolovoza ove godine 8 članova gimnazijskog zbora boravilo je u prostorijama Akademije sa još stotinjak pozvanih pjevača između 17 i 24 godine starosti (uglavnom studenata pjevanja i dirigiranja) iz Njemačke, Poljske, Rusije, Hrvatske, Flandrije, Katalonije i Japana. Pjevalo se više od 6 sati dnevno ali nije nedostajalo ni zabave ni kulturne interakcije. Livnjaci su, uz pomoć mlade profesorice glazbe Marte Čolak i studentice Marijane Markotić iz Mostara, na koncertu ”Serenade” oduševili publiku tradicionalnim ljubavnim pjesmama iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine ali i popularnim skladbama njemačkih autora. Potrudili su se i animirati zabavnu večer na kojoj su poslužili svježe pripremljene tufahije, te neizostavno livanjsko pivo i sir.
Festivalski zbor je, nakon tjedan dana intenzivnog rada, na koncertima u Laupheimu, Ravensburgu i Stuttgartu i Ochsenhausenu s brojnom publikom podijelio rezultate svog rada. Na vrlo visokoj umjetničkoj razini izvedena su djela J. Høybya, J. S. Bacha, V. Hubnera i M. Laurdisena, a kao centralno djelo praizvedena je skladba Bobbia Fischera Missa Latina, za solo sopran, zbor i Jazzcombo (koja uskoro izlazi i na nosaču zvuka). Uz vodstvo dirigenata Klausa Brechta i Michiela Haspeslagha te vokalnih pedagoginja Sonje Buhler i Heidrun Kordes, okruženi izvrsnim pjevačima, livanjski gimnazijalci su izbliže upoznali glazbenu literaturu 21. stoljeća, dosegli nove razine bavljenja zborskim pjevanjem i još više zavoljeli ovaj oblik muziciranja. Još jednom su pokazali kako se uz dobru pripremu mogu uhvatiti u koštac s najtežim zadatcima i u potpunosti opravdali povjerenje organizatora. S radošću iščekuju nove susrete na istom mjestu.
Pjevači i voditeljica Zbora prof. Džeko zahvaljuju djelatnicima i učenicima Gimnazije Livno, Pastoralnom centru Župe Livno, Franjevačkom muzeju na Gorici, Pivnici Livno i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli u intenzivnim pripremama za sudjelovanje u projektu. Posebna zahvala ide općinskom načelniku g. Luki Čelanu, ministru znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, prof. Petru Galiću i djelatnicima organizacije World Hope iz Livna koji su prepoznali vrijednost ovog međunarodnog partnerstva i sufinancirali troškove puta.