U organizaciji neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola HBŽ-e u razdoblju od 7.10. do 9.10.2016. obavljeno je edukativno putovanje u Hrvatsko zagorje i Sloveniju.

1. dan. Putovanje je započelo u ranim jutarnjim satima 7.10.2016. godine s planiranim kratkim obilaskom u popodnevnim satima središta grada Zagreba. Dolazak u Krapinske toplice bio je planiran u večernjim satima uz slobodne aktivnosti (korištenje bazena s termalno-mineralnom vodom i saune).
2. dan. Sutradan 8.10.2016. posjetili smo znameniti Muzej krapinskih neandertalca u neposrednoj blizini jednog od najznačajnijih paleontoloških nalazišta u Europi. Nakon obilaska muzeja slijedilo je putovanje u pravcu Trakošćana u Varaždinskoj županiji. Prostor je proglašen kulturnim dobrom, zaštićena povijesna cjelina (dvorac i građevine uz njega, perivoj i park šuma).
Nedaleko od Trakošćana u gradiću Lepoglava, podno gore Ivanščice, posjetili smo Pavlinsku crkvu koja je bila kolijevka kulturno-prosvjetnog i znanstvenog rada u Hrvatskoj te je s pravom stekla status prvog hrvatskog sveučilišta.
Nakon Lepoglave uputili smo se na jug u Krapinsko-zagorsku županiju. Sljedeća destinacija bila je malo selo Belec u kojoj je smještena župna crkva sv. Marije Snježne, jedan od najljepših primjera barokne umjetnosti u sjevernoj Hrvatskoj.
Obilazak zagorskih znamenitosti završen je u kasnim popodnevnim satima posjetom bazilike Majke Božje Bistričke. Marija Bistrica je jedno od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Nakon obilaska Marije Bistrice i kupnje suvenira, u predvečerje je uslijedio povratak u Krapinske toplice.
3. dan. Treći dan bio je rezerviran za obilazak znamenitosti slovenskih gradova Celja i Maribora. U ranim jutarnjim satima uputili smo se preko Kumrovca u Sloveniju u posjetu srednjovjekovnog Starog grada iznad novog Celja. Stari grad je najveća srednjovjekovna utvrda Slovenije i poznata turistička atrakcija Celja s izvrsnim panoramskim pogledom. U pratnji vodiča uslijedilo je upoznavanje starijeg dijela novog grada Celja u kojemu su nam otkrivene tajne zagonetnog života grofova Celjskih.
Posljednja destinacija na edukativnom putovanju bio je drugi grad po veličini u Sloveniji, Maribor. Odličan položaj omogućio je Mariboru da u bivšoj državi bude jedan od najrazvijenijih industrijskih gradova. Nažalost, nakon kratkog boravka u Mariboru u poslijepodnevnim satima uslijedio je povratak u BiH.
Tajnik sindikata:Krešimir Milošević, prof.