Javna debata učenika Gimnazije Livno na Radio Livnu

Učenici Gimnazije Livno, na nastavi Politike i gospodarstva često prakticiraju ovu vrstu razgovora i polemike. Naime, vrstu debate koju imate prilike čuti osmislio je poznati filozof Karl R.Popper, a s ciljem da ukaže na važnost retorike, konsenzusa i dogovora u demokratskim društvima. Ova debata se često koristi u radu zakonodavnih tijela razvijenih demokratskih zemalja. Ona je utemeljena na unaprijed postavljenoj shemi od koje se ne smije odstupati. Shema je neophodna zato što debata nije svađa, nije nagađanje niti nepromišljen razgovor. Debata je konstruktivan razgovor koji se mora potkrijepiti argumentima i činjenicama, razgovor koji mora rezultirati konsenzusom, dogovorom jer uvažavamo mišljenja svih. Npr.naš politički sustav je sustav nadglasavanja (glasovanje većine rezultira usvajanjem zakona), a zakoni koji su usvojeni debatiranjem, praksa je pokazala da su daleko konstruktivniji i korisniji za zajednicu i pojedinca jer u debati „pobjeđuje“ onaj tko ima bolje argumente. Debata nije i ne smije biti svađa, vrijeđanje, što se često događa na našoj političkoj sceni. Razlozi za ovakav politički diskurs su neznanje i shvaćanje demokracije na pogrešan način. Zbog toga, ovom prilikom ukazujemo na konstruktivno bavljenje politikom koje mora unaprijediti zajednicu, a ne unazaditi

Teze o kojima su se debate u dva navrata vodile su bile „Ljudska prava su ekvivalentna životinjskim pravima“ i „Estetska kirurgija je moralna i prihvatljiva pojava u društvu“.

Obje teze su teme koji se često eksponiraju u medijima i predmet su rasprava u društvu. Svaka strana je imala svoje argumente koje su vjerodostojno prezentirali i imali smo priliku čuti jedan ispravan, korektan i nadasve demokratski razgovor. Nakon izlaganja članova debate, sudački odbor je donosio odluku na osnovu dojma kojeg su stekli prilikom slušanja argumenata obje strane i postavljanja dodatnih pitanja.

 

https://hr-hr.facebook.com/radiolivno/videos/414115852471183/

https://www.facebook.com/radiolivno/videos/577114922788808/

https://www.facebook.com/radiolivno/videos/2663694273647646/

 

Komentari su zatvoreni.