https://www.gimnazija-livno.com/wp-content/uploads/2019/08/delegacija-choir-1024x768.jpg

Četvero učenika Gimnazije Livno sudjelovalo je u radu međunarodnog zbora C.H.O.I.R. 2019. koji se već više od dvadeset godina svakog ljeta okuplja na Landesakademie Ochsenhausen- Državnoj glazbenoj akademiji u Baden-Wurttembergu u Njemačkoj. Anđela Grgić, Petra Krešo, Stipe Gelo i Nordin Borić, zajedno sa kolegom Enisom Đonlagićem iz Srednje strukovne škole, pjevali su i družili se sa više od 150 mladih ljudi iz iz Katalonije, Flandrije, Saske, Kanagawe, Taiwana, Lombardije, Poljske, Rusije, Mađarske i Hrvatske.
Od 9. do 15. kolovoza uvježbavala su se dva opsežna djela: kantata ”Carmina Burana” (C. Orff) i ”Ode to joy” (D. Moćnik), nakon čega je uslijedila koncertna turneja po okolnim gradovima. Među sjajnim pjevačima i pod vodstvom dirigenata iz Belgije i Njemačke, imali su dragocjenu priliku razvijati svoje glazbene sposobnosti ali i vještinu komuniciranja na stranim jezicima. Potrudili su se pritom aktivno sudjelovati i u kulturnoj razmjeni: na koncertu ”Serenade” naša ekipa je predstavila glazbu BiH, a na zabavnoj večeri poslužili su steranu baklavu koju su sami napravili.
Da bi mogli sudjelovati na ovakvom događaju, članovi našeg školskog zbora dugo su se pripremali. ”Ulaznica” im je bila nastup na međunarodnom natjecanju zborova na kojem su sa Livanjskim pjevačkim zborom Duman osvojili broncu. Nakon audicije kojom su odabrani i službene prijave, prošli su još mjesec dana priprema da bi savladali zadane dionice i pripremili se za samostalan nastup.
Budnim okom ih je pratila i sigurnom rukom vodila bivša učenica Gimnazije Livno, sada studentica glazbe Melani Strinić, koja je i sama kao članica Mješovitog zbora Gimnazije Livno putovala u Ochsenhausen. Naime, suradnja našeg zbora i Akademije traje od 2014. godine. Plodovi se već počinju vidjeti; trenutno na glazbenim studijima u BiH uspješno studira čak 5 bivših gimnazijalaca, a gotovo svi su bili bar po jedan put uključeni u ovaj projekt.
Zahvaljujemo Ministarstvu obrazovanja, znanosti kulture i športa Hercegbosanske županije na pomoći u pokrivanju putnih troškova te Župi Svih Svih Svetih u Livnu na prostoru za održavanje proba.