Danas 17. studenog 2022. i sutra učenici i djelatnici Gimnazije Livno obilježavaju nekoliko značajnih nadnevaka u sklopu programa rada Vijeća učenika i Nastavničkog vijeća. Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca već tradicionalno učenici Gimnazije bili su odjeveni u bijele košulje s kravatama u znak sjećanja na praške žrtve iz 1939. Godine kada su nacisti u Pragu zatvorili sve fakultete i visokoškolske ustanove, u koncentracijske logore poslali više od tisuću studenata i bez suđenja strijeljali devet studenata i profesora zbog prosvjeda koje su organizirali.

Također, ovaj dan povezan je s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca iz koje ovom prigodom ističemo samo neka prava srednjoškolaca kao što su pravo na kvalitetno školovanje, pravo na udruživanje, pravo na sudjelovanje, građanska prava,  pravo na očuvanje kulturnog i osobnog identiteta, pravo na fleksibilnu školu, pravo na odgovarajuću školsku sredinu…

Dragi učenici sretan vam međunarodni dan srednjoškolca i budite primjer društvu jedni drugima kreirajte prihvatljivu sredinu, poštujte različitost svih vrsta  među vama jer je u mozaiku ljepota

Danas su naši učenici prigodno zasladili svoj dan tako što su tijekom velikog odmora na dva stola u prizemlju i na katu ispred zbornice ponudili kolače svima nama.

Dio novca koji je prikupljen od učenika i djelatnika iskorišten je za kupnju prehrambenih namirnica za naš Hladnjak dobrote.

Danas ćemo se, učenici i djelatnici u 17 sati okupiti ispred Gimnazije te se nakon čitanja prigodnih tekstova o Vukovaru, simbolu žrtve i otpora, stradanja i pobjede, uputiti u povorci s upaljenim svijećama prema središnjem gradskom trgu. Na trgu će od 160 crvenih i bijelih svijeća učenici formirati hrvatski grb.

Sutra će gimnazijalci svoj vanjski izgled upotpuniti jednim plavim komadom odjeće ili modnog dodatka kako bismo i vizualno ukazali na važnost prevencije nasilja nad djecom i obilježili Međunarodni dan prevencije nasilja nad djecom.

Na nagradnom natječaju naše škole na temu “Kako je ljubav snaga” za najbolje literarne radove učenica Karla Ursa osvojila je prvo mjesto, dok je Eni Mioč pripalo drugo mjesto. Učenice su nagrađene vrijednim nagradama i priznanjima.