16. travnja 2018Vijesti

I ove godine, u okviru projekta čiji je organizator i realizator organizacija DOBA iz Sarajeva, u razdoblju od 12. do 15.travnja, provedena je simulacija rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj su sudjelovali učenice i učenici Gimnazije Livno. Martina Mišković, Paula Pavlović, Matko Barišić i Luka Brdar, u pratnji profesorice Hane Milak, izvrsnom argumentacijom i odličnim saznanjima o političkom ustroju i situaciji u Bosni i Hercegovini predstavili su Gimnaziju Livno u raspravama koje su finalizirane usvajanjem nekoliko zakona. Vrijedno je napomenuti da su mnogi zakoni usvojeni zbog snažnih argumentacija i debatiranja naših vrijednih učenika. Ovaj projekt je uključio učenice i učenike iz devet gradova Bosne i Hercegovine: Maglaja, Livna, Mostara, Tuzle, Bosanske Krupe, Banja Luke, Donjeg Vakufa, Brčko Distrikta i Sarajeva.
Cilj projekta je aktualiziranje razvoja ključnih kompetencija kod srednjoškolaca, ali i povezivanje mladih iz cijele zemlje. Ovim projektom učenici su upoznati s načinom rada zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, donošenjem zakona, formiranjem Komisija, formiranjem Doma naroda BiH i slično. Stečena saznanja zasigurno će utjecati na bolju međuetničku komunikaciju kao i kvalitetnije razumijevanje uvažavanja drugog i drugačijeg.
Pored navedenih aktivnosti, organizatori su se pobrinuli za dobru zabavu u slobodno vrijeme. Posjeta Kamernom teatru 55 i izvedba predstave „Sluškinje“ ostavila je snažan dojam, a vozanje sarajevskom žičarom bila je „šlag na torti“ četverodnevnog boravka našega tima u Sarajevu.
Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Općine Centar Sarajevo.